SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obrobka termiczna

Czy chodziło Ci o: "obróbka termiczna"?

  • Alez oczywiscie, ze kazda obrobka termiczna ma jakies minusy, ale nie oszukujmy sie - przyjemniej jest zjesc cos ugrilowanego/smazonego na 2-3 g kokosa czy masla klarowanego niz parowana sucha piers (najlepiej jeszcze bez przypraw ;-) ) Chodzi o to, ze bedziesz cos jesc przez cale zycie i to ma byc smaczne a nie tylko 'dietetyczne', bo inaczej [...]

    Odpowiedzi: 150 Ilość wyświetleń: 11108 Data: 2012-09-08 11:39:31 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    1.Odrzucenie (ograniczenie) mleka krowiego. Mleko krowie jak wskazuje sama nazwa jest pokarmem dla cielaków, (potrzebnym min. do wzrostu kopyt i rogów), a nie dla ludzi. Mleko krowie jest mlekiem typu kazeinowego. Aby trawić kazeinę jest nam potrzebny enzym podpuszczka, którego organizm dorosłego człowieka nie produkuje, w związku z tym mleko [...]

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-05-11 10:56:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • TygrRyseK/Dziennik/Poprawa sylwetki

    Post
    Trening dla początkujących

    Ja sie dzisiaj zastanawialam czy obrobka termiczna nie wplywa negaywnie na bialko, ktos jakies pomysly? Wiem np ze niektore firmy pisza zeby spozyc iles min po zmieszaniu. Hi elaine jak po egzaminie? Wpadne do ciebie pozniej poczytac :) Pozdro. Wlasnie wcinam pyyyyyszny lunchyk, musze wam zapodac przepisik.

    Odpowiedzi: 1099 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-01-27 13:23:19 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Witarianizm-białko tylko z surowych roślin

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Mleko matki nie powinno być żadnym wyznacznikiem dla kierunku odżywiania dorosłych. Niemowlę ce..uje jakieś 50% BF. I to jest objaw zdrowia. Dorosły, który ma 50% BF stoi nad otwartym grobem. To są zupełnie inne organizmy, inne metabolizmy, inne potrzeby. Kwestia zawartości białka w diecie musi być w zgodzie z celami. Jeśli ktoś chce żyć zdrowo, [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 8527 Data: 2008-10-07 11:22:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Obróbka termiczna, jeśli o to chodziło, nie szkodzi za specjalnie błonnikowi - powidła śliwkowe czy dżemy; gotowane, pieczone owoce - mają podobne działanie, jak świeże. Kiszony barszcz jest super, zresztą buraki w każdej postaci. Na surowo też można jeść, tylko trzeba uważać z ilością, bo mają wręcz przeczyszczające działanie. Kawałek surowego [...]

    Odpowiedzi: 2839 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-10-15 15:39:31 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Olej lniany

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Obróbka termiczna całych lub mielonych ziaren lnianych NIE POWODUJE zmian profilu kwasów tłuszczowych PUFA. Ziarna siemienia lnianego posiadają lignany, które chronią tłuszcze omega 3 przed oksydacją nawet w wysokich temperaturach (w doświadczeniach nawet 2 godzinna obróbka w 180 stopniach nie powodowała istotnej zmiany profilu omega 3 na skutek [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 5871 Data: 2017-09-15 14:58:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ostatnia deska ratunku ...

    Post
    Ladies SFD

    ważysz przed obróbką termiczną

    Odpowiedzi: 45 Ilość wyświetleń: 3566 Data: 2015-09-16 12:39:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ostatnia deska ratunku ...

    Post
    Ladies SFD

    Zakupy: prosta sprawa - odwiedzasz sklep mięsny, rybny, potem warzywniak, i jajka. Jak trzeba to uzupełniasz zapasy kaszy, ryżu i tłuszczy. I masz już z grubsza wszystko, czego Ci potrzeba. Jak nie zapuścisz się w alejki z przetworzoną żywnością, to z tych stoisk/sklepów, co wymieniłam zrobisz pełnowartościowy, zbilansowany posiłek. Jak Ci się [...]

    Odpowiedzi: 45 Ilość wyświetleń: 3566 Data: 2015-09-16 13:20:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Stagnacja - makroskładniki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Nie wpisuj gotowych dań "gotowana pierś z kurczaka" czy jajko na miekko, wpisz przed obróbką termiczną. Ja dodałabym zdecydowanie z węglowodanów. Nie masz ich mega dużo. A tłuszczy jest sporo, białka bym nie podbijała. Sprawdzałem kiedyś i pierś przed obróbka a gotowana nie różni się nic w makro wzgledem wagi przed i po obróbce a robie tak że [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 1373 Data: 2017-01-21 10:18:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zdecydowanie należy ważyć wszystkie produkty przed ich obróbką termiczną. Tylko jadalne elementy. Wartości odżywcze w tabelach również są podawane przed obróbką. Chyba, że jest to ujęte w określonym produkcie, że wartość jego podana jest po obróbce. Do mięs nie dodaje się wody. Jest ona naturalnym składnikiem mięśni/mięsa. Polecam poczytać więcej [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 10716 Data: 2020-03-31 14:45:34 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dlaczego dieta niskowęglowodanowa?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Nie jesteśmy tak aktywni fizycznie. Co do warzyw to się nie zgodzę, bo w paleolicie ludzie jedli ich bardzo mało. Węglowodany dostarczali głównie z owoców takich jak maliny, dzikie jagody itd. te typu "berries", oraz miodu surowego nie podgrzewanego tłuszcze tylko zwierzęce, no i białko oczywiście z mięsa ale głównie z podrobów - serce, [...]

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 2783 Data: 2010-09-04 10:47:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Przygotowanie posiłków na kilka dni

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Zgadza się. Każdy, produktów spożywczych ma pewien bufor możliwość wytrzymania w lodówce, po obróbce termicznej. Z reguły jest to tak, że te które mają sporo wody, po obróbce wytrzymają dłużej, niż przechowywane przed obróbką. Będą to między innymi mięsa i ryby. Z kolei te, które mają mało wody, jak ryże, kasze, makarony, wytrzymają dłużej przez [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 603 Data: 2024-02-15 07:27:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Liczysz wage i zawartosc BWT produktow przed obrobka termiczna. Yoyo, katujesz sie ja tam wole nie liczyc jak nie najdzie

    Odpowiedzi: 96 Ilość wyświetleń: 9548 Data: 2009-10-08 13:43:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Sąsiadwroc Ważysz wszystko przed jakąkolwiek obróbką termiczną. Jak ważysz po obróbce nie możesz zastosowac danych z tabel. http://www.jedzdobrze.pl/tabele/index.php tu masz w tych tabelach sporo dancyh po obróbce temicznej. Dla porównania w 100g: Ryż brazowy przed obróbką: Energia 357 kcal Białko 7.1 g Tłuszcze 1.9 g Węglowodany 76.8 g Ryż [...]

    Odpowiedzi: 26 Ilość wyświetleń: 3851 Data: 2007-01-06 19:04:18 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Pierś z kurczaka- pytanie?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Obrobka termiczna nie zmniejsza ilosci bialka w produkcie. Sa to minimalne straty, ktorych sie nie uwzglednia. Wiec bez znaczenia jak zrobisz przyjmuj wartosci odzywcze przed obrobka.

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 5556 Data: 2008-04-04 21:45:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • BIAŁKO???

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] tna lancuch bialkowy. Jesli latwiej to nie ma problemu, jesli trudniej, to trawienie dluzej trwa, i bialko moze byc gorzej przyswajalne. Ale wg. mnie wszystko zalezy od konkretnego bialka. Czasem obrobka termiczna ulatwia sprawe, bo rozwala bialko i enzymy moga sie do niego latwiej dobrac, czasem moze jednak zmieniac sie cos na niekorzysc

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 2870 Data: 2001-08-17 23:35:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Czekolada gorzka 90% vs kakao w proszku

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Moim zdaniem pod względem odżywczym bardziej opłaca się kupować i jeść kakao, jako że jest to produkt mniej przetworzony od czekolady, nie poddawany (o ile pamiętam) działaniu temperatury (jak czekolada), więc powinno być w nim więcej korzystnych związków chemicznych, w niezmienionej obróbką postaci. Nie ma tam też dodatku cukru, więc płacisz za [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 5923 Data: 2017-02-10 21:55:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • cycki z kurczaka

    Post
    Szybkie pytania bez logowania

    Produkty ważymy przed obróbką termiczna ;-) Oczywiście jakieś straty białka podczas obróbki są, ale tak jak mówię, ważysz przed obróbką i nie rozkminiasz już później ile tego jest po przyżądzeniu ;-) Aha i również pozdrawiam ;-) Zmieniony przez - georgu w dniu 2016-08-19 20:17:41

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 725 Data: 2016-08-19 20:17:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • waga miesa po ugotowaniu

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Dziwi mnie, że ludzie jeszcze zadają te pytania. Każdy produkt ważysz przed obróbką termiczną. nie rozumiem - przeciez napisalem wyraznie, ze 'ugotowalem 400g wieprzowiny'. Waga przed obrobka wyniosla wlasnie te 400g (z kawalkiem). Moje pytanie dotyczy tego, czy taki ubytek masy (250g) jest typowy czy nie

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 2035 Data: 2014-04-08 16:23:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • większe posiłki, a żadziej

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Jest to kwestia sporna. Są białka przeznaczone do obróbki cieplnej ( specjalne zastosowanie do wypieków, smażenia ) i tylko takie widziałbym jako dodatek do placków, ciast itp. Oczywiście, niektórzy używają normalnych białek. Z tego co mi wiadomo, obróbka termiczna ma wpływ na obniżenie wartości biologicznej białka i gorsze przyswojenie. Z tego co [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 1611 Data: 2009-08-30 20:50:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)